DAN ODPRTIH VRAT V ŽELEZOLIVARNI DVOR v Dvoru, občina Žužemberk
Na tretjem dnevu odprtih vrat objektov, ki so prejeli priznanja Šole Prenove za leto 2018, je svoja vrata na široko odprla Železolivarna Dvor v Dvoru pri Žužemberku.

Številne obiskovalce sta pričakala lastnika in gostitelja Stanka in Stanko Novinc, ki sta uspešno prenovila nekdanje delavnice umetnega železolivarstva, uredila muzej ter obudila demonstracijo ulivanja železa. Uvodoma je odgovorna konservatorka Judita Podgornik spregovorila o zgodovini Auerspergove železarne, njenem vzponu in zatonu konec 19. stoletja.

Stanko Novinc je predstavil delovanje železarne, postopek vlivanja in izdelke, ki pri tem nastanejo. Mnogi so razstavljeni v njihovem muzeju. Muzejska delavnica s prikazom vlivanja v »živo« je primer muzejske predstavitve, ki navdušuje. Prav zato je Železolivarna Dvor z muzejem uspešen primer prenove in ohranjanja kulturne dediščine, muzejska delavnica pa hkrati tudi velik potencial za turistično ponudbo Suhe krajine in cele Dolenjske. Obiskovalci smo delili navdušenje, pa tudi zahvalo družini Novinc, ki uspešno poslovanje družinskega podjetja KGN d.o.o povezuje z ohranjanjem in prezentacijo kulturne dediščine v Železolivarni Dvor v Žužemberku.

Upravičeno lahko zapišemo, da je zgodba družine Novinc zgodba o uspehu.