Delavnica za otroke: KAMNITE PREPROGE

Sep 21, 2023

Vabljeni na delavnico o tlaku – Kamnite preproge naših mest, ki bo 29.septembra 2023 v Škofji Loki na  Mestnem trgu 35, (1. nadstropje) v  Škofji Loki, namenjena je mladim, vendar bo zanimiva tudi za starejše.  

Tlak mesta, ulice, trga ali dvorišča – atrija daje mestu podobo urejenosti, domačnosti, pa hkrati tudi videz urbanosti. V Škofji Loki, ki ima sredneveško ulično zasnovo, že več let poteka projekt obnove tlakov v starem mestnem jedru. Pri tem se Občina Škofja Loka trudi v čim večji meri uporabiti lokalna gradiva ter uporabiti tehnike in načine polaganja  kot so jih izvajali nekoč. Za tlak večine srednjeveških mest, tako pri nas kot po svetu, so bili uporabljeni rečni prodniki iz bližnjih rek, način polaganja pa imenujemo „mačje glave“.

Na delavnici o tlaku bomo z učenci na sprehodu skozi staro mestno jedro  poiskali še ohranjene dele starih tlakov, predstavili bomo tudi “nahajališče” pridobivanja mačjih glav, prebirali in sortirali najbolj primerne kame za vgradnjo in tako spoznali postopke priprave gradiva za tlakovanje. Potem pa sledi še izvedba polaganja prodnikov v pesek ter oblikovanje različnih vzorcev iz različnih vrelikosti, barv in oblik kamnov.

Pobudo za delavnico je podala Občina Škofja Loka z namenom spoznavanja in izobraževanja mladih o pomenu varovanja, ohranjanja ter prenove kulturne dediščine lokalnega prostora.

 

PROGRAM DELAVNICE