DELAVNICA OBNOVE IN RESTAVRIRANJA OBSTOJEČIH APNENIH OMETOV

slika

Vabimo vas na letošnjo prvo delavnico Šole Prenove, ki bo potekala med 10. in 14. majem 2022 v sodelovanju z lastniki domačije Pr’ Lenart, Belo 1 (sv. Katarina) nad Medvodami.

Lastniki domačije Pr’ Lenart že nekaj let zavzeto vodijo obnovitvena dela na sklopu objektov, ki sestavljajo domačijo na robu Polhograjskega hribovja. Glavni objekt je bil obnovljen pred leti in v njem že potekajo različni javni dogodki. V letošnjem letu začenjajo z obnovo nekdanje male kašče, ki jo bomo združili tudi z delavnico Šole Prenove.

Restavrator Klavdij Zalar, ki bo vodil praktični del delavnice, bo udeležencem predstavil potek obnove in restavriranja obstoječih apnenih ometov na kašči. Udeleženci bodo pod vodstvom mentorja najprej pregledali stanje fasade, določili vrste in vzroke poškodb, opravili čiščenje fasade ter pripravili podlago za nanos apnenega ometa. Sledi nanašanje grobega apnenega ometa, zaključimo pa z nanosom finega ometa iz apna na poškodovana mesta.

Prvi dan bo namenjen uvodnim predavanjem, kjer bo odgovorna konservatorka predstavila značilnosti kmečke gradnje na območju Polhograjskih dolomitov ter zgodovino domačije Belo 1. Sledi predstavitev apnenih ometov, zgodovine apnenih malt in tehnologije vgradnje.

Na delavnico vabimo lastnike kulturnih spomenikov, strokovno in zainteresirano javnost ter ljubitelje kulturne dediščine ter še posebej lokalne mojstre – izvajalce gradbeni in vzdrževalnih del na objektih kulturne dediščine iz okolice.

link do programa