DELAVNICA OBNOVE KAMNITE IN OMETANE FASADE

3 slike kjer lahko naredimo eno

Vabimo vas na zanimivo delavnico Obnove kamnite in ometane fasade, ki bo potekala od 2. do 5. novembra 2021 v sodelovanju z Občino Piran, na dveh kamnitih hišah v starem mestnem jedru Pirana. Delavnico bo vodil mentor Klavdij Zalar, akademski restavrator.

Prvi del delavnice, ki bo potekal 2. in 3. novembra, je namenjen spoznavanju različnih tehnik stičenja. Slušatelji bodo najprej pregledali stanje kamnite fasade in obstoječe načine stičenja ter pripravili podlago za novo stičenje. V nadaljevanju bodo slušatelji pod vodstvom mentorja izdelali vsak svoje polje stičenja.

V drugem delu delavnice bodo slušatelji uvodoma preverili stanjem fasade, definirali poškodbe na fasadi ter prepoznali kvalitetne elemente in vrste različnih obstoječih ometov. Mentor bo demonstriral pripravo apnenega ometa in ometavanje-nanašanje ometa na fasado. Slušatelji bodo izdelali vsak svoje polje apnenega ometa na fasadi.

Na delavnico vabimo lokalne mojstre – izvajalce gradbeni in vzdrževalnih del na objektih kulturne dediščine v Primorju, lastnike kulturnih spomenikov, strokovno in zainteresirano javnost ter ljubitelje kulturne dediščine.