Delavnica SUHI ZID

slike

Suhi zidovi predstavljajo najpreprostejše in najstarejše grajene strukture, ki jih srečujemo vsepovsod po svetu. V Sloveniji so najbolj poznani suhi zidovi na Krasu, kjer so uspeli veščine suho zidne gradnje leta 2018 vpisati na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva .

Delavnica o suhem zidu v Škofji Loki, ki bo potekala 7. in 8. oktobra 2020 bo pokazala, da so suhi zidovi, ki so nastali izključno s prelaganjem pobranega ali izkopanega kamenja in so brez veziva, široko prisotni tudi v Škofji Loki in okolici, kot tudi drugod po Gorenjski.

V prvem delu delavnice bodo udeleženci spoznali značilnosti prostora, lastnosti suhozidne gradnje, vrste kamenin ter zanimiv primer Partnerstva za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne, ki povezuje vse, ki želijo ohranjati veščine suhozidne gradnje na Krasu in so tudi na Gorenjskem lahko za zgled pri ohranjanju suhih zidov.

Drugi dan delavnice se bodo udeleženci pod mentorstvom mojstra Primoža Novaka lotili obnove suhega zidu na vrtu Loškega gradu.

Namen delavnice je prepoznati suhe zidove v okolju, jih ohranjati in obnavljati, saj so del podobe naše kulturne krajine. Delavnica naj bo tudi povabilo lastnikom zemljišč k obnovi suhih zidov.

Delavnica je organizirana v sodelovanju Šole Prenove in Občine Škofja Loka ter bo potekala v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine 2020.

Vabljeni!

Ni linka na prijavnico