Deževna delavnica o vlagi

Apr 9, 2023

Z delavnico o vlagi, ki je potekala v sodelovanju z Mestnim muzejem Krško, je Šola Prenove zaključila delavnice Šole Prenove v letu 2019.

Predavatelji so uvodoma predstavili probleme, ki jih vlaga povzroča na ometu in zidovih stavb, potem so prikazali primere reševanja preveč vlage v objektih, naj si bo na kulturnih spomenikih, ali le na starih hišah v mestih in na podeželju. Prvi korak pri vseh postopkih je ugotavljanje in odprava vzroka vlage, sledi ustrezna zaščita pred vdorom vlage ter sanacija poškodb, ki jih je na ometu povzročila vlaga.

V drugem delu delavnice smo si v Kostanjevici na Krki ogledali pravkar zaključen projekt energetske sanacije osnovne šole iz leta 1905, ki ga je uspešno vodila Občina Kostanjevica na Krki in kjer so hkrati reševali tudi problem vlage v objektu. Delavnico smo zaključili z ogledom mestnega jedra Kostanjevice na Krki, edinega slovenskega mesta na otoku, ki je po arhitekturni zasnovi in likovnih lastnostih izjemen kulturni spomenik. Prav zaradi svoje edinstvene lege je izpostavljena pogostim poplavam, kar je vzrok za prisotnosti problema vlage v stavbah.

V sredo, 20. novembra 2019 z arhitekturno delavnico Načrtovanje prenove zaključujemo tudi sklop petih enodnevnih arhitekturni delavnic Šole Prenove v letu 2019.