V nekdanjem letnem refektoriju ptujskega Dominikanskega samostana se je v tem tednu zbrala skupina ljudi, ki cenijo dediščino prostora ob Dravi, v katerem živijo.

Po pozdravnem nagovoru direktorja Občinske uprave Ptuj, Alena Jevtovića, smo prisluhnili generalni sekretarki Združenja zgodovinskih mest Slovenije, Mateji Hafner Dolenc, ki je v uvodnih besedah usmerila potek dogodka. Rdeča nit projekta Šola Prenove in številnih dogodkov, ki jih partnerji v projektu organizirajo, je kulturna dediščina, predavateljica pa je v prispevku pojasnila kaj je dediščina in zakaj jo ohranjati.

Sledilo je zanimivo in dinamično predavanje o identiteti prostora, ki deli slovenski prostor na 14 regij, o raznolikosti kulturnih krajin in razvojnih spremembah, govorniški oder pa sta si izmenjavali prof. dr. Živa Deu in Mateja Kavčič iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Zanimiv prispevek o stanju dediščine v Spodnji Pordavski regiji in odnosu ljudi do nje je pripravila konservatorka ZVKDS OE Maribor, Suzana Vešligaj v predavanju z naslovom Stavbna dediščina – zakladnica naše, vaše in njihove kulture. Sledilo je predavanje Maje Štembal Capuder iz Srednje gradbene, geodetske in okoljevarstvene šole Ljubljana o principih gradnje v kamnu, lesu in opeki, tehnični prispevek predavateljice pa je podkrepil še Dušan Remic, Grad Art d.o.o. s poškodbami na zgradbi in njihovi sanaciji. Sledili so primeri dobrih praks iz Ptuja in okolice: Knjižnica Ivana Potrča, domačija v Halozah, Muzikafe in Hotel Mitra.

Ob zaključku dogodka smo glede na številne poslušalce in zanimive teme ugotovili, da je gostovanje Šole Prenove s svojimi predavatelji in aktualnimi vsebinami po Sloveniji prava pot k ohranjanju kulturne dediščine.