Delavnica za otroke: SPOZNAJMO SKRIL

Sep 25, 2023

Vabljeni na delavnico Šole prenove za otroke Spoznajmo skril, ki bo potekala v okviru projekta “Obnovimo šolsko uto”. Delavnica bo na podružnični šoli Bukovščica, Škofja Loka v petek, 6. oktobra 2023.  

Na dvorišču podružnične šole v Bukovščica stoji stara in dotrajana lesena šolska uta, ki je bila nekoč lepa in pomembna, tako za življenje šole, učiteljev, učencev, pa tudi cele vasi. Zato so učiteljice dale hvalevredno pobudo po obnovi šolske ute, zato da spet lahko v ponos šoli in vasi.

Ideja o obnovi šolske ute je tudi priložnost, da učencem predstavimo pomen ohranjanja in varovanja kulturne dediščine domačega, lokalnega prostora ter tudi znanja obrti in mojstrske spretnosti, ki so za obnovo kulturne dediščine potrebne.

Pobudo za delavnico Šole prenove za otroke je dala Občina Škofja Loka in delavnica Spoznajmo skril bo tako prva v vrsti delavnic na temo Obnovimo šolsko uto. Otroci bodo spoznali kamen – skril, njegovo zahtevno pridobivanje in težaško delo mojstrov iz Selške doline, ki so nekdaj s skrilom pokrili večino hiš nekdanjega Loškega gospostva. V drugem delu delavnice bodo tudi sami postali »mojstri skrila«, saj si bodo izdelali vsak svoj kamniti spomin.